Mit tehetsz az alvászavar ellen?

alvaszavar

Tippek az alvászavarok okozta állandó fáradtság ellen

Az alvászavar sokak életét keseríti meg, lehet, hogy már te is közéjük tartozol?  

Sajnos a tartós alváshiány már egészségügyi és mentális problémákat is okozhat mindazon túl, hogy visszaveti a teljesítményedet akár munkában, akár sportban, társas kapcsolataid is kárt szenvedhetnek, általános kedvetlenség, erőtlenség mindenre kihat. 

Ha nehezen alszol el, gyakran ébredsz fel éjszaka, vagy nem érzed magad kipihentnek reggel, olvass tovább! Megosztom veled azokat a tippjeimet, amelyet talán még máshol nem olvastál, és nagyon beváltak ügyfeleimnél is

Gyógynövények és illóolajok a nyugodt alvásért

A különböző növények akár tea, akár illóolajként segítenek ellazulni és jobban aludni.

  • LevendulaCseppents néhány csepp levendula illóolajat a párnádra vagy igyál levendulateát estefelé. A levendula relaxáló hatása segíthet megnyugodni és mélyebben aludni.
  • KamillaKamillateát is ihatunk lefekvés előtt, vagy párologtassunk kamilla illóolajat a szobában. Nyugtató, görcsoldó hatása van, segíti az ellazulást.
  • RózsafaMasszírozz be néhány csepp rózsafa illóolajat a csuklódba vagy a nyakad hátsó részébe. Segít csökkenteni az idegességet és a stresszt, elősegíti a nyugodt alvást.
 Az én személyes tippjeim: macskagyökér tea (aminek ha kibírod az illatát, igazán mély alvást hozhat számodra is), illóolajok közül pedig nagy kedvenceim a citrusok, azon belül is az édesnarancs illóolaj, amely mindig optimizmust és fényességet hoz a napjaimba. 
Az olasz szalmagyopár illóolaját használom az orrom alá kenve olajos hordozóval higítva természetesen, amely belső békét hoz és akár az álmok általi elmélyülésben, feldolgozásban is támogat.

Alvás előtti rutinnal az alvászavarok ellen

Az alvás előtti rutin segít a testnek és az elme fokozatos lelassulásában. Kerüld a képernyőket lefekvés előtt, és válassz nyugodt tevékenységeket, mint olvasás vagy mély légzés.

  • Esti étkezés: Az esti órákban válaszd a könnyen emészthető ételeket, időzíts okosan, próbálj meg legalább 2-3 órával lefekvés előtt vacsorázni, hogy legyen ideje az emésztésnek. Kerüld a nagy mennyiségű alkoholt és koffeint tartalmazó italokat estére. Ha érzékeny vagy a koffeinre, ezt érdemes kitapasztalnod, akkor akár egész nap is kerülnöd kell a koffeint, mert az alvásod mélységét szétrombolja. Ugyanilyen hatású a csokoládé is este és a kakaó is!
  • Meghatározott lefekvési idő: Törekedj arra, hogy mindig ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel, még a hétvégéken is. Ez a rutin is növeli a kiszámíthatóságot, és a biztonságérzetet.
  • Nyugodt tevékenységek: Olvass egy könyvet, hallgass nyugodt zenét, vagy végezz egy rövid meditációt lefekvés előtt. 
  • Digitális detox: Kerüld a képernyőket legalább egy órával lefekvés előtt, hogy csökkentsd a kék fény expozíciót, ami zavarhatja az alvásodat.

Az én személyes tippjeim: az esti zuhanyozás, fürdés legyen egy tisztító rituálé egyben. Tudatosítsd, hogy a víz ereje képes minden negatív energiától téged megtisztítani. Ahogyan a víz folyik a testedre, engedd, hogy minden érzelmi hatás is távozzon vele, ami a nap során felzaklatott téged. 

Kedvenc esti könyvem pedig Neale Donald Walsch: Beszélgetések Istennel című könyve, csak pár oldal elolvasása is nagyon megnyugtat elalvás előtt.

A környezeted hatása az alvásod minőségére

Tedd komfortossá és nyugodttá a hálószobádat annak érdekében, hogy alvászavaraid rendeződjenek. 

  • Sötétítés: Sötétítsd le a szobát sötétítő függönyökkel vagy árnyékolókkal.
  • Hőmérséklet: Állítsd be a hőmérsékletet egy hűvös, kényelmes szintre.
  • Zajcsökkentés: Ha szükséges, használj füldugót vagy zajcsökkentő gépeket a külső zajok csökkentésére.

Az én személyes tippjeim: a hálószobád színei legyenek nyugtatóak. Sokan kedvelik a hálószobában a vágyfokozónak minősülő, szenvedélyesebb árnyalatokat, azonban ezeknek a rezgése nem támogatja a pihenésed. A rendszeres tértisztítás, amibe beletartozik akár a heti takarítás is, mert azzal is mozgatjuk, frissítjük a tered energiáit, amit tovább fokozhatsz a palo santo vagy a fehér zsálya füstölők használatával is. Nekem a palo santo az abszolút kedvenc, mert tisztítja a teredet és emellett pozitív energiákkal is feltölt. Az illata pedig fantasztikus. Az egész lakásod, házad tisztítsd meg rendszeresen energetikailag. 

Mentális egészség és az alvászavar összefüggése

A mentális egészség és az alvás minősége szorosan összefügg egymással. A napi problémák és konfliktusok feldolgozása elengedhetetlen a nyugodt és pihentető alvás érdekében. Az állandó rágódás, szorongás a problémákon, konfliktusokon nemcsak a napi hangulatunkat, de az alvásminőségünket is jelentősen rontja. Az agy túlzott működése, a túlagyalás és a negatív érzések megakadályozhatják, hogy mélyen és nyugodtan aludjunk.

Stresszkezelési technikák

  • Fizikai aktivitás: A rendszeres testmozgás, akár a séta, túrázás vagy bármilyen sport, nemcsak az általános egészséget javítja, de az alvás minőségét is. Ugyanakkor kerüld az intenzív edzéseket lefekvés előtt, de a nap folyamán végezz mérsékelt intenzitású aktivitást. 

  • Relaxációs technikák: Próbáld ki a mélylégzést, meditációt vagy progresszív izomrelaxációt az esti órákban.

  • Pozitív gondolkodás: Cseréld le a negatív gondolatokat pozitívakkal, és összpontosíts a nap jó részeire.

  • Naplóírás: Írd le a gondolataidat és érzéseidet egy naplóba, hogy segítsd a mentális feldolgozást. Ha minden nap, lehetőleg ugyanabban az időpontban időt biztosítasz erre a tevékenységre, amikor kiventillálhatod magadból az éppen téged foglalkoztató negatív érzéseket, úgy az elméd a nap további részében már nyugodtabb maradhat.

A problémákon való rágódás csökkentése: 

  • Megoldásorientált gondolkodás: Ahelyett, hogy a problémákon rágódnál, próbálj koncentrálni a lehetséges megoldásokra.
  • Szakértői segítség: Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudod kezelni az érzelmi terheket, érdemes lehet egy szakember segítségét kérned.

Az én személyes tippjeim: a túlagyalás ellen számomra a legjobb technika a rendszeres Access Bars (rákattintva olvashatsz róla többet is) kezelés. Ez egy egyedülálló technika, ami szintén segíthet a jobb alvás elérésében. A fejünkön található 32 energetikai pont finom érintésével, energetizálásával nem csak a mentális stressz és feszültség oldódhat, de az alvás minősége is javulhat. Ügyfeleim és magam is mindig azt tapasztalom, hogy a Bars kezelések után mélyebben és zavartalanabbul alszunk, de már maga a kezelés is megfelel egy nagyon mély alvás, meditáció hatásának.

Megszabadulnál a mindennapi szorongásaidtól, tennél a mentális egészségedért, a pihenésedért?

Itt tudsz bejelentkezni: