Mit tehetsz a bezártság mentális hatásai ellen?

koronavírus pandémia karantén

Hogyan előzd meg a pánikroham kialakulását pandémia idején?

Sokatokkal beszélve visszatérő motívum, hogy előjönnek olyan tünetek, amik már-már pánikroham jellegűek, minél tovább gyűrűzik ez a pandémiás időszak. Nem terápiás tanácsadás következik, ha pánikrohamod van, fordulj kérlek minél előbb a problémáddal pszichológushoz, pszichiáterhez, hogy szakszerű segítséget kapj. De mit tegyél, HOGY NE JUSS EL IDÁIG.

1. Félelem kezelése

Az én meglátásom szerint, a félelmed az egyik legnagyobb láthatatlan ellenséged most.

A félelemről azt szoktam mondani, felemészti minden percedet, amit rászánsz, és minél többet eteted, annál éhesebb lesz.

DE: Csak egy kis JÓZANSÁGgal nézve, gondold végig hirtelen, hány percet adtál olyan félelemnek már az életedben, valami olyantól való rettegésnek, ami aztán sohasem következett be. Szóval, hallgass a józan eszedre egy kicsit, és tedd félre, ráérsz a vírussal akkor foglalkozni, ha közvetlenül érint, ugye? Addig minden más gondolat, amit erre szánsz, csak egy emésztőgödörbe dobott perc az életedből! Használd a józan eszed ilyenkor, hogy oké, ezzel most nem kell foglalkoznod, mert nincs jelen

Foglalkozz azzal, ami tényleg jelen van az életedben. Erősítsd ezt az „izmodat” most. Taníthatod magad, hogy a félelem helyett mással foglalkozz.

2. Biztonságérzet erősítése

Ez a járvány, a koronavírus maga is egy szó szerint láthatatlan ellenség, nem tudod, hogy elkapod-e, merre terjed, hogyan terjed valójában, hisz nem látod a saját két szemeddel.

Elolvasod a híreket naponta többször, egymásnak ellentmondóakat is, nincs egy biztos pont, egy egyértelmű irány, mit csinálj, hogyan csinálj. A jószándékú tanácsok lassan már olyan fertőtlenítést írnak elő, amik csak tovább növelik a frusztrációdat, mert egyszerűen képtelenség véghezvinni őket. A bizonytalanságunk csökkentésére információkat, még több információt kérne az az okos agyunk, ezért még többet olvasol, mindezek után nem tudsz úgy belépni már semmilyen felületre, beszélgetni bármelyik ismerősöddel, hogy ne kerüljön ez szóba, bármennyire igyekszel is, nehéz kizárni ezt a témát.

Ma egy másik izmodat erősítsed: Ha jön a vágy, hogy elolvasd a híreket, olvass inkább szépirodalmat. Ha a barátnőd elkezd róla beszélni, kérd meg, beszéljetek inkább kerti teendőkről, egy jó filmről, egy új receptről. Légy ebben is egyre tudatosabb és erősebb.

Az információéhséged ha jönne, mantraként használd ezeket:

Bízom magamban. Tudom, amit tudok.

A mantra használatával kapcsolatban itt írtam egy nagyon hasznos kis bejegyzést, olvasd el, szerintem megéri azt a pár percet.

3. Ölelés - "csakazértis"

A harmadik téma a legerősebb, szerintem leglélekrombolóbb jelenség mind közül, a „social distancing”, a távolságtartás. Amikor embertársaidra, szeretteidre, családtagjaidra, barátaidra is potenciális vírushordozóként, kvázi ellenségként kell tekintened. A legrosszabb sci-fi forgatókönyvek tipikus témája…

Valahogy úgy érzem, mindig ott van a megoldás is, ahol a legnagyobb nehézség, a legtöbb fájdalom, a legnagyobb félelem. Ilyenkor nekem mindig bevált, ha szembenézek, szembefordulok, ha „csakazértis megcselekszem” azt, amitől legjobban félek.

Mit tehetsz te most?

ÖLELJ, ahol lehet, akit lehet… ha olyan szerencsés vagy, hogy nem egyedül élsz, ha van bárki veled egy háztartásban, öleljétek meg egymást, ahányszor csak lehet. Az emberi érintés gyógyító erejéről órákig lehetne értekezni. Tedd meg, amikor csak módod van rá. Ölelj úgy, hogy tényleg benne vagy az ölelésben, beleadod magad, átadod magad neki.

Mit tehetsz, ha mindezt az időszakot egyedül éled meg?

Ha van olyan barátod, akivel bíztok egymásban, szinte évtizedek óta jelen vagytok egymás életében, öleljétek meg egymást. Ha erre nincs módod, tedd meg ezt egy meditációban, vagy ha még sosem meditáltál, álmodd meg magadnak, fantáziáld bele magad egy gyógyító, energetizáló ölelésbe. Én ilyenkor theta állapotban egy meditációmban a Teremtőhöz megyek és az ő feltétel nélküli szeretetével közeledő, „ölelő karjaiba bújok bele”.